17 Şubat 2013 Pazar

sütlü susamlı ekmek

 
Uzun zaman önce İzmirli Bloggerların ekmekçi teyzesi :) Sevgili Serap'tan almıştım bu tarifi.
Ekmek makinesine ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz, yumuşacık lezzetli bir ekmek oldu.
Beyaz ekmekten vazgeçemeyenlere de güzel bir alternatif..
 
Malzemeler:
  • 500 gr buğday unu (kepekli un ile de yapabilirsiniz)
  • 320 ml süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 silme tatlı kaşığı şeker (mayanın beslenmesi için)
  • üzeri için susam
 Yapılışı:
  • Susam hariç tüm malzemeyi karıştırıp, iyice yoğurun.
  • Üstünü örtüp, ılık bir ortamda 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
  • Hamur kabardığında, hamuru tezgaha alıp pürüzsüzleşene kadar tekrar yoğurun.
  • Hamuru 7 eşit parçaya bölüp, yağlanmış tepsiye çiçek gibi sıralayın.
  • Yuvarladığınız hamurları yağlanmış tepsiye aralıklı olarak sıralayın. Mayalanıp şişince birbirine yapışacaklardır.
  • Bir kaseye biraz su koyarak, içine bir tutam un atın, karıştırın. Fırçayla ekmeklerin üzerine sürün, üzerine susamları serpiştirin. 
  • Tepsiyi ılık bir yerde tepsi mayasına bırakın. Ben 50 C'ye ısıttığım fırının içinde bir süre bekletiyorum.
  • Tekrar mayalanıp, kabardıklarında 200 C'ye ayarladığınız fırına koyun. Ekmeklerin pişerken kurumaması için, fırının dibine ısıya dayanıklı bir kaba su koyun. Üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Üzeri kızarınca fırını 150 C'ye indirip 10 dakika daha içlerinin pişmesi için fırında bırakın.
  • Çıkardıktan sonra üç-beş dakika kadar dibinin terlemesini bekleyin ve sonra tepsiden alıp, tel ızgara üzerinde soğutun. 


Afiyetle kalın...

5 Şubat 2013 Salı

acılı peynirli ezme



Muhammara, acuka ya da çemen mi demeliydim acaba?
Ama içinde beyaz peynir de olduğu için, 'Acılı Peynirli Ezme' dedim.

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay bardağı rendelenmiş yada ezilmiş beyaz peynir
  • 1/2 diş sarımsak
  • 2 tepeleme yemek kaşığı BİZİM TARLA Acı Biber Salçası
  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • isterseniz kekik
Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Hepsi bu...
İsterseniz kahvaltı sofralarını süsleyin, isterseniz de kanepe yapıp aperatif olarak sunun.
Afiyetle kalın..

1 Şubat 2013 Cuma

Dr. Oetker'in Mutfağında


Evlendiğim günden bu yana mutfak dolabımdan eksik olmayan kabartma tozu ve vanilya ile girdi Dr. Oetker hayatıma. Küçük bir kızken kek çırpmayla başlayan mutfak maceramda, annemin kekleri kabartmak için soda kullandığını hatırlıyorum. Daha sonraları ev gezmelerinde, hanımların harıl harıl tarif yazdığı günlerde bir 'povder' lafı geçer oldu. Elime kalem kağıt tutuşturarak 'hadi benim için de yazıver kızım' dedikleri dönemde, her tarifin içinde ''1 paket povder ya da baking powder'' geçmeye başlamıştı.
Cumartesi günü Dr.Oetker'in hikayesini dinlerken, aklıma geldi bu anılar.
O zaman farkettim ki, Dr Oetker ne kadar uzun zamandır benimleymiş...



DR.OETKER SEVGİLİLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Cumartesi günü bu eski dostun mutfağındaydım.
Dr.Oetker, Torbalı'da bulunan fabrikasının deneme mutfağında, 13 İzmirli Yemek Blog Yazarına mükemmel bir organizasyon ile ev sahipliği yaptı. Orada geçirdiğim her dakikadan inanılmaz bir keyif aldım. Bu güzel mutfakta, yaklaşan Sevgililer Günü için Kalpli Çikolatalı Pasta ve Sebzeli Muffin pişirdik.

EROS AŞK PASTASI

Yarım paket pandispanya unuyla yaptık bu harika pastayı.  Yapar yapmaz Facebook'da paylaştığım bu fotoyla mesaj yerine gitti :)

Malzemeler :

Pandispanya için;
  • 175 gr DR.OETKER Pandispanya unu
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı su
  • Kalpli kek kalıbı
Dolgu Kreması için;
  • 12 yemek kaşığı süt
  • 1 paket Dr.oetker Dolgu Kreması (isteğinize göre vanilyalı veya kakaolu)
  • 8 – 10 damla Dr.Oetker Rom sosu veya Butter Vanilya sosu
Pandispanyayı ıslatmak için;
  • 1su bardağı süt
  • 3 – 4 damla Dr.Oetker Rom sosu veya Butter Vanilya sosu
İç Malzemesi ;
  • İstediğiniz bir meyve (Muz, Çilek, Vişne vs.)
  • Fındık, badem, ceviz ya da antep fıstığı (hangisini isterseniz)
Dış Kaplaması ;
  • 300 ml soğuk süt (sütünüz ne kadar soğuk ise kremanız o kadar sert olacaktır.)
  • 1 paket Dr.oetker Vanilyalı Pasta Kreması
  • Süslemek için Dr.oeker kakao , Dr.Oetker kalpli ve harfli çikolata parçaları
Yapılışı ;
  • Fırını 170 dereceye ısıtın.
  • Kalıbınızı katı yağ ile yağlayın. (Sıvı yağ akma yapacağı için yapışmaya neden olabilir.)
  • Pandispanya için, Yumurta , su ve pandispanya ununu önce yavaş devirde iyice karışana kadar, sonra da krema haline gelene kadar çırpın.
  • Kalıbınıza döküp 30- 35 dk. pişirin (kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
  • Pişen kekinizi kalıp soğuduktan sonra telin üzerine alın ve iyice soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra tam ortadan enine 2 parçaya kesin (Keki 1 gece önce yaparsanız, kesme işlemi daha kolay olacaktır.)
  • Dış kaplaması için dış kremanızı hazırlayın. 4 yemek kaşığı kremayı sıkma torbasına ayırarak, buzdolabına kaldırın. Bu şekilde kremaya şekil vermeniz kolaylaşacaktır.
  • Pandispanyanın üst kısmını alta gelecek şekilde  düz bir tablanın üzerine koyun.
  • Islatmak için hazırladığınız sütün yarısını kaşık yardımı ile pandispanyanın üzerine gezdirerek ıslatın.
  • Hazırladığınız iç kremasının tamamını kenarlardan 1 cm boşluk bırakarak pandispanyanın üzerine sürün. Meyve ve antep fıstığınızı da yerleştirdikten sonra diğer katı da üzerine kapatın. Kalan süt ile kapattığınız parçayı ıslatın.
  • Dış kremamızı dolaptan alıp pastanın kenarlarından başlayarak tamamını kaplayın. Sıkma torbasına ayırdığınız krema ile pastanızın kenarlarını süsleyek eros şeklinde kesilmiş kağıt kalıbınızı yavaşça pastanın üzerine koyun. (Sakın yapıştırmayın ki rahatça çıkarabilesiniz.) Süzgeçin içine bir kaşık kakao koyun ve tüm pasta üzerine yavaş eleyerek dökün. Tamamı kakao ile kaplandıktan sonra bir maşa yardımı ile eros şeklindeki kağıdı pastanın üzerinden alın.
  • Dr.Oetker kalpli ve harfli çikolatalar ile süsleyin.
SEBZELİ MUFFİN

Cevizin, biberlerin ve peynirin muhteşem lezzeti sarımsağın aromasıyla Dr.Oetker'in Sade Kek Karışımı'nda buluştu. Kek karışımının hep şekerli olduğunu sanırdım, yanılmışım..
Bu harika muffini mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.


Malzemeler
  • 1 paket Dr.Oetker sade kek karışımı
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı küp şeklinde doğranmış kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı küp şeklinde doğranmış yeşil biber
  • 3 – 4 dal ince doğranmış dere otu
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 1/2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tulum peyniri rendesi
  • 1 diş ince doğranmış sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • 12′ li Muffin kalıbı
Süslemek için ;
  • Renkli biberler
  • Minik domatesler
  • Kürdan
  • Kesmek için çeşitli kalıplar
Yapılışı ;
  • Kalıbınızı yağlayın
  • Yumurtaları çırpma teli ile çırpın, Kek karışımı, dereotu , süt ve sıvı yağı ilave edip çırpmaya devam edin. Yavaş yavaş diğer tüm malzemeleri ilave edin
  • Kalıba önce birer kaşık tüm malzemeyi dağıtın sonra kalan hamuru üzerlerine paylaştırın.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dk. üzeri kızarana kadar fırınlayın.
  • Kalplerle süsleyip, siz de birilerine mesaj gönderin :) 


Her iki tarifi yaparken  Dr. Oetker'in farklı karışımlarını ve kalıplarını kullandık. Kalıplar ölçü olarak çok idealdi ve kekler kolayca kalıptan ayrıldı. Bu kalıpları Dr.Oetker Sanal Mağazası'ndan temin edebillirsiniz.

Bu güzel organizasyon için Dr.Oetker'e çok teşekkür ederim.

Ve Figen'im sana..

 Dr.Oetker'in bu güzel günü çekmiş olduğu videoyu buradan izleyebilirsiniz..  Çok keyifliydi...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...