26 Ekim 2010 Salı

zeytinyağlı patlıcan (kırlı kızartma)

yarı kızartma..
Dolaptaki  patlıcanları görünce '' bu kez yapacağım artık '' dedim. Çok sevdiğim, fakat kızartılarak yapıldığı için uzak durduğum bir yemek. Görünüşü kızartma gibi olsa da,  o bir zeytinyağlı :)
  • 1 kg kadar patlıcanı alaca soyup kalın dilimledim. Tuzlu suda beklettim.
  • Sonrasında bol yağda çok az önlü arkalı kızarttım.
  • 4-5 adet biberi ve 7-8 diş sarımsağı da kızarttım ardından.
  • Hepsini tencereye sıraladım.
  • Dondurucudan 3 domates çıkardım. Suyun altına tutup, kabuklarını soydum. Biraz kendini salınca doğrayıp, tencerenin en üstüne yerleştirdim. 
  • 1 çay bardağı kadar sıcak suyu ilave edip, kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirdim. 
  • Kızartarak yaptığım için ilave yağ koymadım.

Dondurucuda domates;
Kış için çok çeşit domates saklama yöntemi vardır ya, bu da benimkisi :)
Domatesin domates olduğu dönemde domatesler yıkanır, bütün bütün torbalara sıralanır ve dondurucuya kaldırılır. Zamanı gelince yukarıdaki gibi çıkarılarak kullanılır.
Son derece pratik.. ayrıca bugün marketteki içi renksiz domateslerin kilosunun 4.99 TL olduğunu görünce, domateslerim daha bir güzel geldi gözüme..

24 Ekim 2010 Pazar

zeytin salatası

Renk uyumunu seviyorum bu salatanın... tadını da..

Malzemeler:
  • 1 sb biberli yeşil zeytin (mutlaka suda bekletin)
  • ceviz (iri çekilmiş)
  • maydanoz
  • dereotu
  • taze soğan
  • nar
  • zeytinyağ
  • nar ekşisi
Zeytinleri ve yeşillikleri doğrayıp, karıştırın ve alın servis tabağına. Kolay ama göz dolduran bir salatadır kendileri.. 



23 Ekim 2010 Cumartesi

tereyağda sarımsaklı mantar

Tereyağında sarımsak ve soğanın tadını çok seviyoruz eşimle. Et yemeklerimin olmazsa olmazı zaten. Bu çok sevdiğimiz tadı, yine çok sevdiğimiz mantarla birleştirdim dün akşam. Önce irisinden 10 diş kadar  sarımsak soydum ve 2 ye böldüm herbirini. Ben mantarı yıkayanlardanım.  Bol suda yıkayıp, büyüklüklerine göre onları da iki veya dörde böldüm. Tavaya tereyağını koydum, ardından sarımsakları attıp karıştırarak biraz kavurdum. Biraz da sıvıyağ koydum.  Miss gibi kokmaya başlayınca hemen mantarları ilave ettim. Mantarın suyunu fazla salmaması için, tavanın kapağını kapatmadan yüksek ateşte hızlıca karıştırdım. Sonra altını biraz kısıp, kırmızı biber, kekik, tuz ilavesi yaptım. 5 dakika kadar daha kavurup altını kapattım.

Malzemeler:
  • 1 paket mantar (500-600 gr civarında)
  • 10 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ (istenirse sıvıyağ ilavesi)
  • kırmızı biber, kekik, tuz (ne yakıştırırsanız)

16 Ekim 2010 Cumartesi

tavuklu şehriye çorbası

Tavuk suyuna çorba...
Hafta içinden birsürü program yapıldı hafta sonuna..
Kuzenimle Alsancak gezmesi. Çocuklar da çok özlemişlerdi birbirlerini...
Yeşimlerle hafta içi görüşemeyince haftasonuna ertelemiştik buluşmamızı ...
Ayşe cumartesi sabah Karşıyaka Barınak'da kahvaltı yapalım demişti. Deniz Amerika'ya dönüyormuş yakında..
Bir de cumartesi akşamı yemek programı var. Sınıftakilerle sezon açılışı yapacağız. Hem de organizasyon bende...

Bu kadar yüklü program başlamadan bitti. Ben şimdi bir taraftan burnumu silip, gözümü açmaya çalışırken bir taraftan da tavuk suyuna çorbamı içiyorum...
Gün boyu arayan herkese aynı şeyi söyledim.
-Berbat durumdayım. Gözümü açamıyorum :(

Sağolsun arayanlar 'gelip bir çorba yapayım sana' dediler. Ama ben yatmaktan sıkılınca kalkıp yaptım çorbamı..

Malzemeler:
  • 2 litre su
  • 1 tane iri baget tavuk ya da 2 küçük
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 3 yemek kaşığı tel şehriye
  • yarım kahve fincanı zeytinyağ
terbiyesi için
  • 1 yumurta  sarısı
  • 1 limon (ekşi sevmeyenlere yarım limon yeterli)
Yapılışı:
  • Tavuğu suya atıp haşlanmaya bırakın.
  • Tavuk pişmeye yakın bir küçük tavada zeytinyağ ve unu iyice karıştırıp kavurun.
  • Kavrulmuş unun üzerine kaynayan çorbanın suyundan azar azar ilave edin. 
  • İyice akışkan kıvama gelince, içinden tavuğu kenara ayırdığınız tavuk suyuna ilave edin.
  • Tavukları dışarıda tifterek, şehriye ile birlikte tencereye ilave edin.
  • Şehriyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 
  • Diğer taraftan yumurtanın sarısı ile limonu iyice çırpın.
  • Bu arada pişmeye devam eden çorbadan bir kase kenara soğuması için ayırın.
  • Ilınan çorbadan yavaş yavaş yumurtalı karışıma ilave edin. Yumurtanın birden pişmemesi için, çorbanın biraz soğuması ve yavaş yavaş ilave edilmesine dikkat edin.
  • Ilınan ve seyrelen terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya karıştırıp hızla karıştırın.
Tam grip çorbası oldu. Her ne kadar anne eli değmese de umarım iyileşmeme yardım eder..


9 Ekim 2010 Cumartesi

çikolatalı kurabiye

Tarif Mine Teyze'den, yapım Murat Ege'den..

Pişirmesi de benden...
Yaz başında Sevgili Mine'den oğlum için çikolatalı kurabiye tarifi istemiştim. O da sağolsun vakit geçirmeden güzel bir tarif yayınlamıştı. Nihayet geçtiğimiz cumartesi sabahı yapıldı kurabiyeler...
Ben oğluma yine krepli bir kahvaltı hazırlarken, kendisi de kurabiyeleri yaptı. Malzemeler çıkarıldı önce, ölçülerek sırayla karıştırılmaya başlandı. Orjinal tarifde yeralan kuru meyveler ve fındık ilave edilmedi. Hijyene de çok dikkat edilerek yoğurma işlemi tamamlandı.
Şekil verme ve pişirme işi bana kaldı...

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 sb şeker
  • 200 ml krema
  • 1/2 sb sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
  • 1/2 sb damla çikolata
  • 1 pk kabartma tozu
  • aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı)
Yapılışı:
  • Önce yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Ardından krema ve yağ ilave ederek çırpmaya devam edin.
  • Kakao ve çikolatayı ilave edin.
  • Yumuşak bir hamur olana dek, yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu ilave edin.
  • 175 C'de pişirin. 
Hem Mineciğimin, hem de oğluşumun ellerine sağlık...

8 Ekim 2010 Cuma

çam fıstıklı yeşil salata

Roka, marul, maydanoz, dereotu, nane..
Benim gibi pazara çıkamayanlar için, marketlerin sebze reyonlarında bu kadar tazesini bulmak çok sevindirici. Oturduğum semtte bu aralar marketlerin rekabetini gözlemliyorum. Dört market bir kavşakda toplanınca, doğal olarak  bir rekabet ortamı oluştu.. Sadece fiyatlarla değil, tazelikle çeşitlilikle de öne çıkmaya çalışıyorlar.. Ee benim için sorun yok..  Herkese hayırlı işler.. 


Eve gelince hemen yeşilliklerimden salata için ayırıp, gerisini dolaba koydum. İrice doğradığım roka, marul, maydanoz, nane, dereotu ve taze soğan ile yemyeşil bir salata hazırladım. Üzerine limon, nar ekşisi, zeytinyağı, kuru nane ve tuz ile hazırladığım sosu döktüm. Çam fıstıklarını hafifçe kavurup salatanın üzerine serpiştirdim, biraz da peynir.. nefiss.. özellikle belirteyim bu salatada kuru nane detayı önemli..  çok yakıştırıyorum..
Çam fıstığına diyecek bir şey yok zaten.. yazlıktaki çam ağacının altından dökülenleri toplamıştım geçen hafta.. Elimde bir sopa bakakaldım ulu çama..


Bu güzel salataya, birgün önceden hazırladığım zeytinyağlı enginar eşlik etti. Dondurucuya enginar koymaya devam..

6 Ekim 2010 Çarşamba

biberli tavuk sote

Dün akşam yemekten sonra, oğluma öğle yemeği olarak hazırladım bu yemeği. Biberlerini ayıkladım mecburen..
Umarım kaplar eve boş gelir..

Malzemeler:
  • 3 parça tavuk göğüs eti
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 1 adet sarı biber
  • 3 adet orta boy patates
  • 5-6 diş sarımsak
  • sıvıyağ
  • tuz , karabiber
Yapılışı:
  • Tavukları şeritler halinde doğrayın.
  • Yağı tencereye alıp, ısınınca tavukları ilave edin.
  • Arasıra karıştırarak 10 dakika pişirin.
  • Patatesleri parmak kalınlığında doğrayıp, ayrı bir tavada kızartın.
  • Bu arada biberleri de şerit halinde kesin. Sarımsakları soyup doğrayın.
  • Sarımsakları tavuğun üzerine ilave edip karıştırın.
  • Sarımsağın mis kokusu gelecek, ardından biberleri tuzunu ve karabiberini ilave edip 10 dakika daha pişirin.
  • Yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave edin. 5-10 dakika daha pişirin.
  • En son kızarmış patatesleri ilave ederek 2 dakika sonra ocağı kapatın.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...